Дисциплината "Организации на производители в аграрния бизнес" е включена в учебния план на специалност „Аграрна икономика (съвместна програма)“, която се реализира съвместно с Университета за национално и световно стопанство – София в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Учебният курс "Организации на производители в аграрния бизнес" се преподава в СА“Д. А. Ценов“ от учебната 2023/2024 г. Учебното му съдържание има за цел да формира знания по основни теоретични и практико-приложни въпроси на икономиката и управлението на организациите на производители. В отделните теми се разглеждат същността  и особеностите на сдруженията, съюзите, кооперациите и търговските дружества като организации на производители. Изясняват се нормативните основи на функционирането им и особеностите на осигуряване и използване на ресурсите и финансирането.

Във втората част на учебната програма са включва теми, посветени на особеностите на функционирането на различните видове кооперации – кредитни, търговски, за производствени и социални услуги, за производство в сферата на индустрията и селското стопанство.

Последните теми са посветени на съюзите на организациите на производители, на Общата селскостопанска политика и подкрепата й за организациите на производители в страните на Европейския съюз.

Крайната оценка по дисциплината се формира от качествата на разработената курсова задача (40 %) и резултатите от проведения изпит (60 %).

Курсовата задача имат за цел студентите да се запознаят с проблемите на създаване, функциониране на организациите на производители в България или в страните от ЕС.

Изпитът се състои от две части – тест със затворени въпроси и кратки отворени въпроси от основни теми на лекционния курс.