Дисциплината „Въведение в агробизнеса“ е включена в учебния план на специалност „ Агробизнес (съвместна програма)“, която се реализира съвместно с Университета за национално и световно стопанство – София в рамките на проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Учебният курс "Въведение в агробизнеса" има за цел да формира у студентите комплекс от базови икономически знания и умения, специфични за аграрния бизнес. В отделните тематични единици се представят причините и предпоставките за особеностите на икономиката и управлението на аграрния бизнес, дължащи се на значението на аграрния бизнес, производствените и работните процеси в земеделието, влиянието на климатичните промени, стопанските структури, общата селскостопанска политика, пазарите на земеделски продукти и др.

Дисциплината е основополагаща, което предопределя използваните методи на преподаване, а именно: лекции, директни инструкции, дискусии и дебати. По време на семинарните занятия студентите решават казуси, дискутират актуални проблеми на аграрната икономика и разработват и защитават самостоятелни курсови задачи.

Крайната оценка по дисциплината се формира от качествата на разработените две курсови задачи (40 %) и резултатите от проведения изпит (60 %).

Курсовите задачи имат за цел студентите да се запознаят с основни информационни източници за аграрния бизнес и аграрната икономика.

Изпитът се състои от две части – тест със затворени въпроси и кратки отворени въпроси от основни теми на лекционния курс.