Обща информация

Успешните инвестиционни решения на съвременните финансови (капиталови, дериватни и валутни) пазари изискват все по-сериозна подготовка, ограничена несигурност и изключват случайното хазартно поведение. Реализирането на печеливши борсови сделки и конкурентни инвестиционни решения се основава на сериозен научно обоснован анализ. Пазарният анализ изисква комплекс от задълбочени финансови компетенции, позволяващи незабавното улавяне и коректното разчитане на текущата информация за процесите и състоянието на финансовите пазари. Възпитаниците на СА “Д. А. Ценов” винаги са били сред най-търсените специалисти за актуалните предизвикателства на икономическата ни действителност. В унисон с високата отговорност на този многогодишен имидж с настоящия курс се визира и достойната задача за неговото поддържане със заслуженото самочувствие на магистрите, изучаващи и успешно завършили програма Инвестиционен мениджмънт.

Целта на курса "Инвестиционен анализ" е овладяване на принципите и тънкостите на улавяне и разчитане на пазарната информация. Инвестиционният анализ е по същество анализ на инвестиционните инструменти. Той представлява пазарен поглед, различен от фирмения финансов анализ.

Дисциплината "Инвестиционен анализ" има ярко изразен практико-приложен характер. Тя се основава на световните научни достижения и е насочена към създаването на пазарни анализатори, упражняващи тази отговорна професия с необходимата научна подплатеност и комплексна подготовка, предпазени от скъпо струващия подход на неком­петентните и необосновани интуитивни решения. Специализираните и задълбочени познания от дисциплината, в завършващата - магистърска степен от обучението, целят подготовката на поколение пазарни анализатори, конкурентни и в съответствие със световните стандарти. Учебното съдържание следва логиката на техниките и моделите за анализ на финансовите пазари. Структурата включва следните главни теми: Индикатори и показатели на борсовата активност; Технически анализ – индикатори и вълнова теория на Елиaт; Пазарна ефективност, цикличност и календарни анумалии; Фундаментален анализ – фактори и модели.

Вход на курса "Инвестиционен анализ" са знанията получени по микро и макроикономика, инвестиции, финансов анализ, математика, статистика, фондови борси, управление на