Този лекционен курс има за цел да формира базова представа за същността, съдържанието и еволюцията на институционалното течение в икономическата теория. Читателите могат да се запознаят с отличителните черти в трудовете и особеностите на методологията на изследванията на основните представители на разнообразните направления в институционалната икономика. Изучаването на фундаменталните постулати на институционализма позволява да се допълнят икономическите знания за институционалните особености на рационалното човешко поведение, на фирмата като организация, на сделките и трансакционните разходи и на държавата като икономически субект. Така на практика в реалния обществено-икомически свят може да се използват основните положения на институционалната теория.

Предварително изискване е познания по Микроикономика, Макроикономика и Икономически теории.

В процеса на преподаване на дисциплината се използват следните методи: он-лайн асинхронни методи; консултации и дискусии; он-лайн самопроверка на знанията; он-лайн електронен тест за текущ контрол и др.

Очаквани резултати: Ползите от изучаването на теорията по Институционална икономика се свързват с опознаване ролята на институтите и организациитте; на транзакционните разходи за икономическото развитие; институционалните изменения, зависимостта от избрания маршрут и различията между държавите. В практически аспект придобитите знания могат да послужат за оценка на състоянието и проблемите на институтите и организациите на микро и макрониво; ролята на транзакционните разходи по сделки за нивото на ефективност на икономическата дейност, както и влиянието на договорните отношения в рамките на фирмата като икономическа организация.

Формиране на крайна оценка:

- тежест на оценката от финалния тест - 20%;

- тежест на оценката от семестриално задание -20%;

- тежест на оценката от семестриалния изпит - 60%.

За контакти:

доц. д-р Румен Лазаров, сл. тел.: 0631 66 313; e-mail: r.lazarov@uni-svishtov.bg

гл. ас. д-р Александрина Александрова, тел: 0888138638; email: a.alexandrova@uni-svishtov.bg