Този курс има за цел да даде само основите на икономическите знания за всички, които се интересуват от икономическа теория и по-конкретно от Микроикономика и Макроикономика. Следователно той е за всичко в общата икономическа теория, но не е всичко за нея. Това не е лесна задача, като се има предвид, че натрупванията в икономическата теория в тази област в последно време са изключително обемни и сложни.

         В този курс са включени 14 теми (7 от областта на микроикономическата теория и 7 от макроикономическата теория). Всяка тема е разработена в следния план: Най-напред се започва с кратко въведение в темата. Основната цел е да се акцентира върху по-важните моменти от нея. След това се посочва след усвояване на темата какво ще могат студентите, основните въпроси, които се разглеждат в темата и текста по нея. Накрая се завършва с ключови понятия и термини и въпроси за самопроверка, дискусия по темата и кратко резюме.

Съдържанието на материала е съобразено в определена степен с учебните програми по дисциплините, които са включени в него, както и с някои от новите изисквания на информационното общество и промените, които настъпват в икономическата теория и стопанската практика и в преподаването на икономическата теория.

         Авторът не претендира за оригиналност и новост в съдържанието на материала, тъй като за неговото излагане е ползвана огромна по количество наша и чужда литература. Търсена е полезността и прагматичноста като се има предвид, че знанията по Икономикс полагат основата за по-нататъшното развитие на специалистите икономисти и обучението им по останалите икономически дисциплини.

Основната идея, заради която е олекотено съдържанието на курса е, че много от знанията, които трябва да притежава съвременния икономист – практик за основните положения на икономическата теория вече са достъпни в световната мрежа Интернет и при конкретна необходимост или за справка може веднага да се разширят и допълнят оттам. Освен това някои от теоретичните постановки вече не отговарят на съвременната стопанска практика и за тях се изисква промяна на определени теоретични принципи, концепции и подходи, а в определени отношения даже и на самата научна парадигма. В заключение може да се отбележи, че икономическата теория е безпомощна без стопанската практика, но тя от своя страна е „сляпа” без икономическата теория.