Съвременните предизвикателства пред инвестиционната общност, публичния сектор и частните компании в световната икономика, налагат нов поглед върху решенията за стабилността и растежа. Актуалните проявления на финансовите рискове изискват непрестанното търсене на нови подходи в инвести­ционната активност. Участието на институционалните и индивидуалните инвеститори в съвременните финансови пазари води до непрестанното изграждане на нови инструменти за управлението на рисковете и възможности за извличане на доход. Уменията за вземане на успешни инвестиционни решения изискват комплекс от задълбочени финансови ком­петенции и успо­редно с това актуална информация за процесите и състоянието на финансовите пазари. На разви­тите финансови пазари функционират богато разнообразие от съвре­мен­ни деривативни инструменти, предлагащи  неогра­ни­чени възможности за управлението на риска и доходите. Добрата ориентация в опционната сфера представлява мощен инструмент при участието на финансовите пазари за всеки институционален и индивидуален инвеститор или инвестиционен посредник. Компетентното приложение на финансови деривати е несравним комплекс от инструменти за управление на риска и осигуряване на доходи за реалния сектор.

Целта на курса е придобиване на теоретически и практико-приложни знания за многообразните опционни контракти, особе­ностите на деривативните и в частност на опционните сделки, мето­дите за оценка на опционните позиции и разбира се като крайна цел овладяване на изкуството на избора и изграждането на печеливша опционна стратегия. Тук е място да бъде отбелязано че провеждането на опционна стратегия, освен успешността на непокритите позиции, представлява не самоцел, а и уникален комплекс от възможности за защита на други инструменти и активи в портфейла на инвеститорите. Специалистите във финансовата област трябва не само да бъдат готови за навлизането на деривативните инструменти у нас, но и да бъдат в състояние да подпомагат ускоряването на тези процеси.

Вход на курса са знанията получени по микро и макроикономика, математика, банково дело, финанси на фирмата, инвестиции, управление на портфейла, фондови борси. Дисциплината „Финансови деривати" има ярко изразен теоретико-приложен характер. Тя се основава на световните научни достижения и е насочена към разши­ряването на опита у нас. Специализираните и задълбочени познания от дисциплината, в завършващата магис­търска степен от обучението, целят подготовката на поколение финансисти и инвеститори, конкурентни и в съответствие със световните стандарти и с потенциал за развитието им в българската практика. Перспек­тивността на курса се обуславя, както от актуалността на тези процеси в световен план, така и от свързаните с тяхната трактовка въпроси в научната сфера.

В изпълнение на дейности по проект BG051PO001-3.1.07-0019 „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” Свищов“ вкл. съвместна работа с Българска стопанска камара с изготвен компетентностен модел с идентификация на изискванията на основните длъжности от Националния класификатор на професиите и длъжностите за практикуване след завършване на специалността и магистърската програма, както и катедрени инициативи по проекта е усъвършенствана учебната програма в посока практическото приложение на знанията и моделиране на устойчиви аналитично-управленски умения чрез внедряване и актуализация на поливариантно индивидуално семестриално практико-приложно задание – казус.

 

Финансовите деривати се изучават като самостоятелна дисциплина за финансовите специалности в малко и то най-авторитетните световни висши училища.

  • London Business School, “Futures and Options”;

  • Georgia State University US, “Financial Engineering”;

  • New York University, “Advanced Futures and Options”;

  • University of Pennsylvania, “Financial derivatives”;

  • University of Pittsburgh, College of Business Administration, study subjects: “Futures and Options”.