Анотация

2.1. Цел на курса

Курсът разглежда рисковете, тяхното разкриване, анализиране, оценяване и техниките за тяхното управление във финансовия сектор.  Дисциплината дава възможност за изучаване в дълбочина и приложение с реални данни на модерните техники за оценка и управление на инвестиционния риск, като се използва MS Excel. Тези знания и умения са особено необходими за тяхната работа в условията на висока променливост на финансовите и кредитни инструменти. Целта на дисциплината е да запознае студентите със съвременните принципи, техники и методи за оценка и управление на риска при процеса на инвестиране.

За финансовите институции и банките рисковете възникват при управлението на /търговските им/ портфейли. Съвременната регулация на рисковете не лишава банките от възможността да поемат рискове, а ги регулира с цел да осигурят управлението на рисковете. Нивото на  загубата се регулира от изискванията за капиталовата адекватност – не като се променя загубата, а като се предотвратява. Капиталовата адекватност се разглежда като средство за регулиране на определена група финансови рискове в банките, общото между които е, че поставят банката под риск да реализира финансова загуба и от там да фалира.

 

2.2. Предварителни изисквания

За “Вход” на курса служат учебните дисциплини/курсове по “Финанси на фирмата”, “Инвестиции”, “Управление на портфейла” и “Финансов анализ”, както и учебните дисциплини изучавани през първия семестър съгласно учебния план на магистърската програма. Курсът кореспондира с материята усвоявана по “Финансови деривати” и “Инвестиционен анализ” и придава завършеност на компетенциите на съвременния инвестиционен мениджър. 

 

2.3. Използвани методи на преподаване 

2.3.1 Редовна форма

казуси, дебати, дискусии, лекции , групови проекти, учене чрез преживяване 

2.3.2 Дистанционна форма

В изпълнение на дейности по проект BG051PO001-3.1.07-0019 „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” Свищов“ вкл. съвместна работа с Българска стопанска камара с изготвен компетентностен модел с идентификация на изискванията на основните длъжности от Националния класификатор на професиите и длъжностите за практикуване след завършване на специалността и магистърската програма, както и катедрени инициативи по проекта е усъвършенствана учебната програма в посока практическото приложение на знанията и моделиране на устойчиви аналитично-управленски умения чрез внедряване и актуализация на поливариантно индивидуално семестриално практико-приложно задание – казус.

2.4. Очаквани резултати

В резултат на преминаване през курса на обучение се очаква студентите да придобият следните знания и умения:

А. Изчерпателни познания за различните видове риск във финансовата сфера (пазарен, ликвиден, кредитен, финансов, транзакционен, транслационен, оперативен), както и за пораждащите ги фактори.

Б. Начините за измерване, моделиране и прогнозиране на риска.

В. Начините за управление (намаляване, оптимизиране) на риска.