Курсът по "Счетоводен анализ на банките" има за цел да формира в обучаваните студенти знания, необходими за анализирането на счетоводната информация, получавана както от текущия счетоводно отчетен процес, така и от междинните и годишни финансови отчети. Освен общите теоретични постановки, свързани със същността на счетоводния анализ, в съдържанието на курса се отделя внимание на възможностите за оценката на различните видове риск, съпътстващи банковата дейност в резултат на извършения анализ.

Получените знания при изучаване на тази дисциплина имат значение за формиране в счетоводните кадри на  умения за оценка на финансовото състояние на конкретната банкова институция .

В редовна форма процесът на обучение съдържа освен представянето на теоретико-методологичните аспекти на счетоводния анализ чрез водените лекции, също и решаване на конкретни практически казуси. За насърчаването на екипността, на обучаваните студенти се възлагат групови задания с конкретни инструкции за изпълнение, резултатите от които се представят и подлежат на дискутиране.

Дистанционната форма на обучение се организира предимно чрез синхронни и асинхронни онлайн лекции и консултации и по-малко с присъствени лекции и семинарни занятия. По време на обучението се дискутират основни въпроси, свързани с проблематиката на счетоводния анализ на банките и решаването на конкретни практически казуси, както и решаване на онлайн тестове в електронната система за дистанционно обучение.

След завършване на посочения курс студентите ще придобият знания за:

- Теоретическите основи на счетоводния анализ;

- Мястото на счетоводния анализ в системата на управление на банковото предприятие;

- Основните насоки за анализ на отделните компоненти на финансовите отчети на банките.

Придобитите умения ще се изразяват във възможностите за:

- систематизиране на информацията, получаване от счетоводната система на банките;

- извършване на задълбочен анализ на информацията от текущото и периодично счетоводно отчитане на банковите институции.

Съдържанието на дисциплината формира следните компетенции:

- оценка на финансовото състояние на банките;

- очертаване на насоки за бъдещата дейност на банковите предприятия при оптималното съчетаване на риска и доходността.

Крайната оценка по дисциплината е комплексна и се формира от степента на изпълнение на заданията през семестъра и постигнатия резултат на семестриалния изпит.

ВАЖНО!!! ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ДИСЦИПЛИНАТА ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 Г.: СРЯДА 12:30-13:15 ВЪВ ВИРТУАЛНАТА СТАЯ.