Дисциплината „Стандарти за одит в публичния сектор“ е има за цел да формира знания в студентите, свързани с осъществяването на одиторските дейности в публичния сектор. Чрез одита на средствата в публичния сектор се цели по-ефективното им управление.

В съдържанието на дисциплината намират място място въпроси, свързани с осъществяваните в съответствие с Международните одиторски стандарти (МОС) и Международните стандарти на върховните одитни институции (МСВОИ) видове одит в публичния сектор, а именно:

-  осъществяването на финансовия одит (доколко осъществявания отчетен процес е в съответствие с приетата  рамка за финансово отчитане в областта на публичния сектор);

- извършваният от върховните одитни институции одит на изпълнението (актецнтът при който се поставя върху това дали дейностите на бюджетните организации се осъществяват в съответствие с принципите за икономичност, ефикасност и ефективност );

- одита на съответствието – съгласно, който се установява доколко обектите на одита са в съответствие с приложимито законодателство.

Дисциплината е фундаментална по отношение подготовката на специалисти с висока квалификация в областта на счетоводството и одита в публичния сектор.

В редовна форма процесът на обучение съдържа освен представянето на основните принципни положения за одит, разписани в Международните стандарти на върховните одитни институции, също и решаването на конкретни казуси, свързани с практическото им прилагане. За насърчаването на екипността, на обучаваните студенти се възлагат групови задания с конкретни инструкции за изпълнение, резултатите от които се представят и подлежат на дискутиране.

Дистанционната форма на обучение се организира предимно чрез синхронни и асинхронни онлайн лекции и консултации и по-малко с присъствени лекции и семинарни занятия. По време на обучението се дискутират основни въпроси, свързани с прилагането на стандартите за одит в публичния сектор, решаването на конкретни практически казуси, както и решаване на онлайн тестове в електронната система за дистанционно обучение.

След завършване на посочения курс студентите ще придобият знания за:

- Теоретическите основи на видовете одит в публичния сектор;

- Основните принципни положения за осъществяването на одита в публичния сектор;

- Организацията на системите за вътрешен контрол в публичния сектор.

Придобитите умения ще се изразяват в следните по-важни компетенции:

- надеждна оценка на одиторския риск;

- формиране на одиторски извадки, в резултат на чието тестване да се получат аргументирани одиторски доказателства;

- формиране на обективни заключения относно достоверността на информацията във финансовите отчети на предприятията в публичния сектор и доколко осъществяваните от тях дейности са в съответствие с приложимото законодателство и принципите за икономичност, ефективност и ефикасност.

Крайната оценка по дисциплината е комплексна и се формира от степента на изпълнение на заданията през семестъра и постигнатия резултат на семестриалния изпит.

ВАЖНО!!! ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ДИСЦИПЛИНАТА: СРЯДА 12:30-13:15