Целта на курса от лекции по дисциплината Регионална политика и регионално развитие е да се представят на студентите съдържанието, методическият обхват и нормативно-правната уредба на регионалната политика, както и механизмите за осъществяването й по видове политики: икономическа, социална и екологическа в контекста на намаляването на регионалната асиметрия в ЕС и в частност в България. Разглежда се въздействието на политиките на ЕО, националните и локалните политики върху конкурентноспособността, заетостта и растежа.

Входът на курса се формира от фундаментални дисциплини като: "Икономикс", "Основи на управлението" и "Основи на правото", които предполагат обучаемите да придобият знания, свързани с организацията и работата на икономическата система, ролята на пазара, конкуренцията, цените, ефективно разпределението на ресурсите, международната търговия; мениджмънт на въпросите свързани с опазването на околната среда и ефективното разходване на природните ресурси;умения като: критично мислене, аналитични и изследователски умения, както и умения за работа в екип.

Обучението по дисциплината "Регионална политика и регионално развитие" позволява студентите да придобият знания, свързани с познаване и дискутиране на основната терминология в областта на регионалната политика и регионалното развитие, познаване на основните теории за регионален растеж, анализиране политиките на развитие, познаване приоритетните области на регионалната политика на ЕС, анализиране и оценка на прилагането на местни стратегии за икономическо развитие, икономическите, екологичните, културните , социалните и др. влияния върху регионалната политика и развитие; да познават и различават различните нива на управление, ролята на гражданите в осъществяването на регионалната политика и регионалното развитие и др. основните умения са свързани със задълбочаване на аналитичните способности, критично мислене, количесвен и качествен анализ, работа в екип, комуникационни умения и др. водещите компетенции на обучаемите са свързани с: анализ, синтез и прилагане на теоритичните знания в областта на регионалната политика и регионалното развитие в практиката на териториално управление; организационно управление и работа в група, картографиране на различните групи интереси при управлението на територията, разбиране на концепции, инструменти и техники, използвани от органите на регионалното планиране в ЕС и в България;разбиране на ролите на различните международни, държавни и местни заинтересовани страни в сферата на регионалната политика и регионалното развитие и др.

Формирането на крайната оценка по дисциплината се формира от изпълнение на ангажименти през семестъра - 40% и семестриален изпит 60%.