ВЪВЕДЕНИЕ

        Настоящият учебен курс е разработен  в съответствие с учебните планове и учебните програми за дисциплината “Одит на финансовите отчети” предвидени в магистърските програми за специалност “Счетоводство и контрол” при Стопанска академия “Димитър А. Ценов” – Свищов.

     Тъй като одиторската дейност е строго нормативно регламентирана, то учебния курс представлява обобщено и синтезирано представяне на основни постановки, изисквания и насоки, съдържащи се в Закона за независимия финансов одит, Международните одиторски стандарти (МОС), а за някои дефиниции и счетоводни въпроси и в Закона за счетоводството, Международните счетоводни стандарти/Международните стандарти за финансово отчитане (МСС/МСФО), ДИРЕКТИВА 2013/34/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 26 юни 2013 год. относно годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия и в други действащи у нас законови и под законови нормативни актове.

          Съдържанието на учебния курс  е ориентирано по конкретни одиторски стандарти като изложението е обособено в дванадесет логически последователни теми. Всяка тема включва: въведение; съдържание; списък на препоръчаната допълнителна литература; ключови думи и работни понятия; въпроси за самопроверка и дискусия; резюме. Целта на тази структура е първоначално запознаване с дадения учебен материал и последваща самостоятелна работа на обучаемия посредством ползване на допълнителни литературни източници, ключови думи и понятия за изясняване на съответните дефиниции, класификации, одиторски процедури или поставени въпроси. На заключителния етап от подготовката се осъществява самостоятелен текущ или дистанционен контрол. По този начин учебният материал се усвоява активно както присъствено в лекции и семинарни занятия, така и дистанционно при самостоятелна подготовка.

       Понастоящем одитът на финансовите отчети в нашата страна се осъществява в съответствие с изискванията на Международните одиторски стандарти. Освен това Законът за независимия финансов одит регламентира кандидатите за дипломирани експерт-счетоводители да са положили изпит по финансов контрол и одиторски стандарти, включително Международните одиторски стандарти, преди да придобият право за явяване на изпити пред Института на дипломираните експерт-счетоводители.

        Това предполага, че представеното учебно методическо пособие може да се ползва не само от студентите в магистърските програми от специалност “Счетоводство и контрол”, но и от студентите от други специалности, професионалните счетоводители, одиторите от публичния сектор, а така също и кандидатите за полагане на изпити за дипломирани експерт-счетоводители.

      Авторското участие в написването на пособието е както следва:

      Проф. д-р Атанас Атанасов – предговор, тема първа, тема втора, тема трета и тема четвърта;

      Доц. д-р Галя Иванова-Кузманова – тема девета, тема десета, тема единадесета и тема дванадесета.;

      Доц. д-р Станислав Александров – тема пета, тема шеста, тема седма и тема осма.