Целта на учебния курс е да представи логическата последователност на одиторските процедури, базирани на стандартизираните методи, средства и подходи.      

Предмет на курса са теоретичните и методическите аспекти на стандартизирането при външния одит. Външният одит обхваща независимия финансов одит и одита (в частния сектор), осъществяван от Сметна палата на Р България (в публичния сектор). Поради факта, че стандартите в публичния сектор се базират на Международните одиторски стандарти (МОС), в зависимост от конкретния обхват са разгледани особеностите им в публичния сектор.

Обект на учебния курс са базисните понятия, застъпени в одиторските стандарти, взаимовръзката им в одитния процес и документирането на извършените одиторски процедури.

         Изложението в учебния курс е обособено в отделни теми. Всяка от тях е структурирана съобразно изискванията за разработване на учебно-методически материали за обучение на студенти ОКС „магистър“, дистанционна и редовна форма на обучение. Темите включват въведение, съдържание, резюме, ключови термини и понятия, допълнителна литература и въпроси за дискусия и самоподготовка. В края на курса са приложени помощни материали, които да подпомогнат студентите при усвояване на тематиката.

         При разработването на учебното съдържание са използвани Ръководството по международни стандарти за контрол върху качеството, одит, преглед,други ангажименти за изразяване на сигурност и свързани по съдържание услуги на Международната федерация на счетоводителите, Международно признатите одитни стандарти на ИНТОСАЙ, Закона за независим финансов одит и Закона за Сметна палата.

Учебното съдържание е предназначено за студенти, които изучават аналогичната дисциплина в МП „Финансов контрол и външен одит“ към катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“, СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, докторанти, кандидати за придобиване на правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители и всички, които проявяват интерес към прилагането на МОС в частния и публичния сектор.