Преподаватели: доц. д-р Станислав Александров, гл. ас. д-р Божидар Божилов, гл. ас. д-р Радосвета Кръстева-Христова

Целта на курса „История на счетоводството” е да се стимулира процеса на осъзнаване на необходимостта от ясни исторически познания и ориентири при избора на насока за професионално развитие у обучаваните. Насочен е към студентите в ОКС "магистър", които се обучават в магистърски програми "Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия", "Счетоводство и одит в банките" и "Счетоводство и одит в публичния сектор" при СА "Д. А. Ценов" - Свищов.

Предоставят се теоретични знания за възникването и еволюционното развитие на счетоводната отчетност на фона на протичащите в световен мащаб социални, икономически, културни и политически обществени процеси. Обръща се нужното внимание и на практико-приложните аспекти на счетоводството в задълбочен аналитичен план, като за целта се използват адекватни на дидактическите изисквания позовавания на исторически документи, факти и събития.

Очакван резултат от курса е формиране у студентите на: знания за особеностите и закономерностите в развитието на счетоводството; умения и стремеж за използване на историческия опит за усъвършенстване на съвременната теория и практика; способности за творческо възприемане на счетоводството като динамична, отворена и постоянно развиваща се система от знания и умения; познания за практическата счетоводна дейност и уважение към счетоводната професия.