Този курс има за цел да даде основите на икономическите знания за всички, които се интересуват от икономическа теория и се състои от два раздела - Микроикономика и Макроикономика. Следователно той е за всичко в общата икономическа теория, но не е всичко за нея.

Съдържанието на материала е съобразено в определена степен с някои от новите изисквания на информационното общество и промените, които настъпват в икономическата теория и стопанската практика и в преподаването на икономическата теория. Търсен е прагматизмът като се има предвид, че знанията по „Икономикс” полагат основата за бъдещото развитие на специалистите икономисти и обучението им по останалите икономически дисциплини.

Основната идея, заради която са отпаднали определени теми от дисциплината е, че много от знанията, които трябва да притежава съвременния икономист – практик за основните положения на икономическата теория вече са достъпни в световната мрежа Интернет и при конкретна необходимост може веднага да се разширят и допълнят оттам.

По-конкретно в раздела „Микроикономика” се изучава поведението на икономическите субекти, свързано с минимизирането на разходите и максимализирането на ползите въз основа на избор между различните алтернативи при използване на ограничените ресурси. В раздела „Макроикономика” се изучава поведението на националната икономика, взаимодействието между съставящите я сектори, агрегатните величини и промените в тях.