Учебният курс по дисциплината "Бюджетно счетоводство" се характеризира с профилирано и специализирано съдържание, насочено към формиране на теоретични знания и практико-приложни умения на обучаваните студенти, относно организацията, методиката и осъществяването на текущото и периодичното счетоводно отчитане на дейността на бюджетните организации. Акцентът се поставя върху счетоводното интерпретиране на конкретните обекти на отчитане, основните стопански операции и процеси, и съставянето на финансови отчети на посочените икономически субекти. Вниманието се насочва към изискванията на действащата нормативна уредба и приложимите счетоводни стандарти към изграждането и функционирането на счетоводната система в предприятията от бюджетния сектор.

В методическо отношение, учебният курс предлага възможности за самостоятелна работа на обучаваните, чрез решаването на примерни казуси и задачи по отделните теми. Използваните работни понятия са съобразени с действащото национално законодателство и приложимите счетоводни стандарти.

Успешното изучаване на дисциплината изисква притежавани знания и компетенции от страна на обучаваните в областта на общата теория на икономиката, теория на публичните финанси, теоретичните основи на счетоводството, финансово счетоводство, приложимите счетоводни стандарти за бюджетния сектор.

При обучението на студентите в редовна форма, съчетано се използват традиционни и иновативни интерактивни методи на преподаване. Новите знания се представят под формата на академична лекция с използване на мултимедийни презентации. В семинарните занятия акцентът се поставя върху съвременните индиректни стратегии и методи на обучение, които поставят студентите в активна позиция и предоставят възможности за развиване на аналитично мислене, креативност и работа в екип. За усъвършенстване на практико-приложните умения на обучаваните се възлага разработването на самостоятелна курсова работа по дисциплината.

Акцентът при организирането на обучението на студентите в дистанционна форма се поставя върху синхронни и асинхронни лекции и консултации, чрез интегрирана платформа за електронно обучение. Разработени са подходящи образователни ресурси под формата на: интерактивни учебни материали, он-лайн тестове за решаване с непосредствено оценяване на показаните знания, комуникационни връзки с екипа за осигуряване на преподаването по дисциплината. Присъственото обучение в дистанционната форма е насочена към систематизирано представяне на учебното съдържание и насоки за самостоятелна подготовка.

След успешно завършване на курса, студентите придобиват задълбочени теоретични знания и практически компетенции за:

• Икономическата същност на основните обекти на счетоводно отчитане в бюджетната система;

• Изискванията на действащата нормативна уредба и приложимите счетоводни стандарти към изграждането и функционирането на счетоводната система в бюджетните предприятия;

• Принципите, методите и способите използвани в процеса на създаване на счетоводна информация за дейността на бюджетните организации;

• Прилагане на принципите и подходите за счетоводно признаване и оценяване на основните обекти на отчитане, характерни за бюджетната дейност;

• Организиране и осъществяване на текущото счетоводно отчитане на дейността на бюджетните организации;

• Особеностите в структурата и съдържанието на финансовите отчети на предприятията от публичния сектор.

Крайната оценка по дисциплината е комплексна и се формира от степента на изпълнение на заданията през семестъра и постигнатия резултат на семестриалния изпит.

ВАЖНО!!! ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ДИСЦИПЛИНАТА ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 Г.: СРЯДА 12:30-13:15 ВЪВ ВИРТУАЛНАТА СТАЯ.